17 april 2008

Det är vi som är Hammarby

Jag skrev en debattartikel till Expressen i måndags. "Kväv inte vår läktarkultur" blev rubriken. Det kunde givetvis ha varit bättre timing med tanke på att det kastades in en helvetes massa saker från båda håll, men förutom det så står jag fortfarande fast vid att lagförslaget som är på gång är rättsvidrigt och ger utrymme för en sällan skådan godtycklighet från ordningsmakten.

Nu säger jag det en gång för alla. Jag står på Norra på Söderstadion. I klacken. Precis framför mig står alltid en barnfamilj där tre är under 13 år. När det blir stökigt, för det blir det ibland, så sluter folket upp mangrant och puttar bakåt de som trycker på för att de ska kunna stå just där längst fram.

Om du som mamma eller pappa tycker att det känns otäckt att stå i klacken med sin son eller dotter så går det alldeles utmärkt att sätta sig på sittplats. Det finns på norra, östra, södra och hela västra är en familjeläktare. Hur svårt kan det va?

Journalister inom sportskrået kan i de allra flesta fall bara hålla käften om vad man borde göra, lämna över det till de som kan något om lagstiftning, rättssäkerhet och svensk domstolspraxis.

Nedan finns två personers syn på vad jag hade att säga i tisdagens tidning. Ekwall väljer att gå i det koppel som lagts ut av SvFF och SEF. Ekwall tror att Allsvenskan går att jämföra med Premier League. Nolla.

Jag förväntar mig också att bli duktigt sågad av Mats Olsson i helgens tidningar. Det tycker jag är komiskt då han hyllat mig i ett par krönikor tidigare. Men jag vet att moralismens vindar är starka inom kvällspressen.

Just därför är det stort att se att Orrenius och Esk tagit sig lite utanför den där boxen och tänkt lite självständigt istället för att lyssna på megafonerna från SvFF och SEF.

Utan oss supportrar dör Allsvenskan. Utan Hammarby dör jag. Det finns ingen vinst i detta spel, det lovar jag.

Johan Orrenius:
Bara så att det inte blir något missförstånd:
Det är aldrig okej att kasta in föremål på planen.Men tänk om domaren Stefan Johannesson inte hade avbrutit matchen. Jag kritiserar honom inte, kände han att det var det enda rätta att göra var det säkert så. Men jag såg många liknande matcher i fjol där domaren valde att låta spelet fortgå. Och då blir det inga skandalartiklar. När Halmstad var på Råsunda 2007 kastade nån en korthållare efter vänsterbacken "Texas" Johansson. Då blev det bara en rolig kommentar i en Olssonkrönika.

Jag tycker att Johan Esk har skrivit två bra krönikor de senaste dagarna om supportrar. Och i dagens Expressen har Richard Slätt flera bra poänger.

Patrick Ekwall:
Och jag vet inte vad Slätt ser eller hör, men jag skulle aldrig få för mig att ta med ett barn på vissa allsvenska fotbollsmatcher för jag skulle inte orka förklara för barnet varför vuxna människor skriker "jävla kukhuvud" till någon som kastar ett inkast. För att ta ett exempel.

Det finns inte en chans i världen att jag skulle ta mitt barn i handen o vandra i sakta mak runt Råsunda igår kväll.

Men jag vet inte vad Slätt ser, kanske blundar han o tänker att bara vi skriker "läktarkultur" så är det lugnt... det där andra händer aldrig.

Jag vet inte om Slätt vandrade ut från Råsunda igår o såg en krigsbelägring i form av 15-tal polispiketer i formering, 20-tal hästburna poliser o säkert hundratals poliser som under kaosartade former försökte få ordning på människor som vill slå ihjäl varandra för att de håller på olika fotbollslag... jag lovar alla hade stått på matchen o ingått i läktarkulturen.

Min lilla kommentar till Patrik Ekwall:
Snälla, kan du inte göra oss alla en tjänst och sluta gå på fotboll. Satsa på att bli rikets första curlingjournalist, det verkar vara lagom mängd action där för dig.

9 Kommentar/-er:

skrev Blogger wille:

Curlingjournalist! hahaha! :)

17 april, 2008 12:02  
skrev Blogger Zarrasvand:

Helt annan fråga: Är ni redo för oss? Match på söndag baby, då kan vi rycka. Hoppas Shaaban är tillbaka mellan stolparna då...

17 april, 2008 22:19  
skrev Blogger 30+:

Så du tycker att det är helt rimligt att man som fotbollspelare och yrkesman ska behöva stå ut med att få saker inkastade på sig för att man gör sitt jobb?

Tycker du också att det är helt rimligt att det ska behövas polis i kravallutrustning för att kunna hantera vissa "supportrar" i samband med matcher?

Är läktarkulturen som du ser det helt problemfri? Det verkar nästan så när man läser vad du skriver. Din attityd mot kritiska journalister liknar nästan bunkermentalitet.

/Också bajare

18 april, 2008 13:34  
skrev Anonymous Jenny:

Blir så stolt över dig Richard! Dålig tajming med artikeln men vem som helst md någorlunda fungerande hjärnor förstod väl att det bara var just dålig tajming. Nu vill jag stå i klacken!

21 april, 2008 20:14  
skrev Blogger Tim:

30+,

själv tycker jag att det är jävligt befriande att någon i mediageggan har supporterperspektiv. Och inte enbart med de argument som känns bra en derbydag efter fem öl, utan att faktiskt verkligt hållbara sådana förs fram.

//Inte bajare

21 april, 2008 22:14  
skrev Blogger Klaus-Peter Beiersdorf:

HAHA.
Vi skriver för samma tidning.
Och håller på samma lag.
Bra blogg du har förresten

/Klaus alias

http://beiersdorfbloggen.blogspot.com

27 april, 2008 18:54  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Nej men tjena Klaus-Peter, kul att se din nuna här även om det är flera veckor sedan inlägget ditt men jag har varit lite uppe i varv här i Malaysia.

Ha det grymt så hörs vi!
r

30+, tycker du att vi ska ha speciallagstiftningar mot problemsupportrar? Säg det istället, men då kan vi börja med att det är grundlagsvidrigt eftersom du skulle få applicera samma tankegångar mot demonstrationer som är grundlagsskyddade. Du tänker inte så långt och jag förstår att det då blir svårt att förstå varför jag vänder mig emot denna hets och moralpanik som jag kallar det.

Jenny: Love you! Efter EM följer du med igen när jag kommit hem! Kram

Tim: En del vill bara inte lyssna, det har jag lärt mig haha.

28 april, 2008 06:23  
skrev Anonymous Kalle:

En liten fråga bara:
Har Patrick Ekwall verkligen skrivit det där och i så fall var? Tacksam för svar.

08 maj, 2008 00:24  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Tja Kalle,

Japp det har han. Det skrev han i sin blogg på fotbollskanalen.se

Bara att se där, det är mer än det jag citerat kan jag berätta.

08 maj, 2008 10:42  

Skicka en kommentar

<< Hem

Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com Media och Journalistik bloggar Film & TV bloggar Blogg