14 december 2006

Debatt med/mot (?) skolministern

I eftermiddag är jag med i P1:s Studio Ett för att debattera yttrandefrihet.

Utgångspunkten är läraren Jan Bernhoff som riskerar att få sparken efter att ha deltagit i förintelsekonferensen i Iran. Han hävdar att 300 000 judar dog under andra världskriget och inte som nästan hela forskningsvärlden sex miljoner. Han är en galning givetvis, men det är hans förbannade rättighet att få vara just wacko.

Han är dessutom datalärare på ett vuxengymnasium så han har nog inte världens största möjligheter till att propagera för sin revisionism.

Klockan 17.20 ungefär blir det diskussion i P1. Jag är mycket nyfiken på regerings inställning i den här frågan. Kan gå hett till, kanske.

Uppdatering: Här är programmet. Gå ner till förnekelsekonferens om ni vill lyssna.

13 Kommentar/-er:

skrev Anonymous Anonym:

Det var väl ändå i Iran? Kan vara bra att ha ordning på inför debatten./PH

14 december, 2006 14:57  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Givetvis Iran. Tackar för rättningen. Ibland måste man tydligen läsa igenom vad man skrivit för att det inte ska bli fel.

14 december, 2006 15:04  
skrev Blogger Gudmundson:

Missa inte Kom till Kritans inlägg innan du rusar iväg till debatten.

14 december, 2006 15:10  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Ah såg det på din blogg och är väl ungefär det som jag sagt till researchen på P1 innan dess. Min grundtes är väldigt enkel. Nej, han ska inte ha kicken på grund av sina åsikter - vare sig han är lärare i data eller samhälle. Om han ensidigt använder sig av sin "forskning" i historia ska han ha kicken för att han är inkompetent.

Inget ska tystas ner, vi behöver mer information och mer debatt kring dessa frågorna snarare än mindre. Rektorer som får moralpanik och bränner nazisternas flygblad är knäpp och istället borde alla lärare ta upp det i undervisningen. Läsa på, nagelfara och krossa propagandan i skolsalen - i en debatt med eleverna om det som händer. Det är enda sättet för det öppna samhället att försvara sig och det har funkat ganska bra hittills, om man bara vågar ta i frågan istället för att bli galen och skrika NAZIST!

Får se om jag får upp resonemanget på Jomshof som inte sparkades från skolan på grund av sina åsikter men i alla fall inte fick förlängt och inte sedan fått så många jobb.

Allieneringav av dem i samhället leder inte till något gott alls som jag ser det.

Samtidigt kan man förstå att en förälder kanske inte vill ha sin trettonåring i en sådan lärares klass, men det är en helt annan sak.

14 december, 2006 15:19  
skrev Blogger Jesper:

Richard, jag har stor respekt för din tro på att sanningen segrar. Det måste väl dock vara skillnad på om man sprider sina lögner till myndiga eller omyndiga personer? Klart det är godtyckligt att säga att en människa, i det ögonblick hon fyller arton år, plötsligt kan hantera alkohol och lögner, men lagen kräver ändå en sådan gränsdragning.

14 december, 2006 20:07  
skrev Anonymous Jesper:

Varför är det en helt annan sak? Om jag vore jude skulle jag sannolikt tycka att det vore mycket obehagligt att undervisas av någon som hävdar att folkmordet på ens folk inte ägt rum, oavsett vilket ämne läraren undervisar i. Givetvis ska vi ha yttrandefrihet, men därav följer ingen skyldighet för skolan att ha nynazister som lärare.

15 december, 2006 05:07  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

jesper 1:
Tack, man hoppas ju att man har rätt eller jag vet ingen annan väg som är möjlig att gå för ett modernt samhälle.

Som jag sa i Studio ett så ska läraren givetvis ha sparken om han använder sin position som lärare för att sprida propaganda. Då ska han ha kicken för inkompetens och inte för att han har en specifik åsikt. För min del är det en mycket stor skillnad. Vad som hittills kommit fram är att han inte gjort annat än föreläst om data på Åsögymnasiet. Jag kan dock ha full förståelse för att elever, lärare och föräldrar bli upprörda och att man inte vill att ens barn i säg högstadiet ska ha en sådan lärare, men det är en annan sak att sparka en person på grund av dennes åsikt. Det skapar bara martyrer och pekar på de brister som finns i körerna som sjunger yttrandefrihetens lov. Konsekvens är nödvändigt i de här frågorna som jag ser det.

jesper 2: Därför att skolor inte ska styras av tyckande. Jag skulle inte vilja ha en kommunist som lärare till mina barn om det är så att han/hon föreläste om stalin. Men jag anser att man får lita på lärare tills det framkommer något som säger att han/hon inte håller sig till fakta eller påvisar olika sidor i ett problem. Skulle det komma klagomål får man ta det då, men ingen ska straffas på förhand.

Du skriver att skolan inte har en skyldighet att ha nazister som lärare, och nej det har de givetvis inte. Förhoppningsvis gör man som komtillkritan.blogspot.com skriver och tar sig tid vid anställningsprocessen för att upptäcka om man vill ha en person som lärare. Dessutom hävdar Bernhoff att han inte är nationalsocialist. Att han är galen med den historiesynen är en sak, men man blir inte nazist bara för att man är revisionist.

Förstår verkligen inte hur detta kan vara kontroversiellt att tycka. Jag försvarar yttrandefriheten enligt klassiska liberal principer, det är inte något som är förhandlingsbart i min värld.

15 december, 2006 09:56  
skrev Blogger Jesper:

richard: Personligen tycker jag att yttrandefriheten måste vägas mot andra friheter. Om en människa uppmanar till - låt oss säga - pedofili eller terrorism, då är den människan också ansvarig för detta. Ord är viktiga, det är yttrandefrihetens innebörd, och ord kan skada människor.
Sedan är det en hårfin skillnad mellan "åsikter" och "värderingar". Det är klart man teoretiskt sätt kan tänka sig att man kan vara glödande demokrat och ändå på något sätt ha kommit fram till att skildringarna av Förintelsen är felaktiga, men det är inte lätt att förstå hur det skulle gå till.
Klart att anställningsprocessen för lärare borde vara bättre på att sålla bort folk med människofientliga åsikte, narcissistiska personlighetsdrag och så vidare. Liksom den borde vara det för poliser och egentligen för alla personer i någon maktställning. Det är en utopi i dag, men ändå värt att ha som mål.

15 december, 2006 10:21  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Var nog lite otydlig på den punkten Jesper. Det du beskriver nu är brott även mot YGL/TF och därmed straffbart. Uppvigling är inte ok enligt YGL. Kanske borde ha förtydligat mig att jag inte är anhängare av någon absolut yttrandefrihet, ett sådant samhälle kan bli mycket obehagligt. I detta fallet har det ju dock inte varit tal om de undantagen som finns beskriva i YGL eller TF.

Som sagt skulle alla anställningar till maktpositioner få ta mer tid och omfamna större områden än de verkar göra i dag.

15 december, 2006 10:27  
skrev Anonymous Anonym:

För fan, ingen länk till www.politikerbloggen.se? - Niklas ;)

15 december, 2006 16:38  
skrev Blogger sakine:

Bra Slätt!

Hade Björklund svarat rakryggat hade han inledningsvis sagt att "ja skollagen står över övrig lag" (för så är det, i skolsfären).

Frågan är inte enkel när man kommer ner till omyndiga kids som har en lärare som skenar iväg i ett särskilt ämnesområde, men så var det ju inte i det här fallet.

Grundinställningen bör vara klar: hellre debatt än bokbål och locket på.

16 december, 2006 20:30  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Niklas: Jag är en dålig dålig människa. ;) Fixas pronto. Hoppas det går bra nu igen för dig! Nyhetspolitiken blev med ens lite tråkigare när du försvann, men det har ju ordnat till sig! Öl snart!

Saki:
Ah, fast att han skruvade på sig (lät så, trots att han satt i riksdagsstudion) sade en hel del det också.

& som sagt. Om en lärare använder katedern som utgångspunkt för propaganda så ska han ju ha kicken av den anledningen och inte på grund av en wacko åsikt.

Jul, är inte det bobbiesarnas favoritperiod förresten?

18 december, 2006 08:39  
skrev Blogger sakine:

JO! Jag gillar inte jul. Och jag gillar inte årets nyår heller. Har bara fått cepekeffa partyförslag, har superpanik.

Det lutar åt att det kommer att sluta med att jag spyr sangria i en sandlåda i Alby.

HOR*****!!!

Men färdiglagad (kall) risgrynsgröt är ganska gott ändå.

18 december, 2006 14:02  

Skicka en kommentar

<< Hem

Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com Media och Journalistik bloggar Film & TV bloggar Blogg