Grillad - reflektioner om tyckare
Ok, det har varit lite mer än ett enstaka avhopp. Sånt är livet. Jag förstår mig inte på kvällstidningarna som ringer och undrar varför jag inte har brutit ihop ännu. De undrar om vi har krismöten och om jag inte är OROLIG.
Se det är jag faktiskt inte. Jag har jobbat ett tag ändå och vet att det aldrig finns en perfekt produktion och att det handlar om att bara lösa situationer och gå vidare. Börjar man älta blir man dum i huvudet, det kan man göra i efterhand. Däremot reflekterar jag hela tiden om vi är på rätt spår och vad som kan bli bättre.
Om detta har inte veckans skriverier handlat om en enda gång. Några komiker hävdar att jag är inkompetent och inte lyssnar. Jag lyssnar, men jag böjer mig inte när jag har en tro på det som vi från produktionen vill göra för att få ihop ett bra program.
Recensenter klagar över att komikerna har papper med sig fram till sina anföranden. De recensenterna har inte sett en roast i hela sina liv. Det är extremt få gånger jag ser bra roastar där personer freestylar. Det ligger liksom i roastkonceptet att man har en text, sedan är det en fråga om man ska köra prompter eller ha papper vid talarstolen.
Sedan när det gäller roasting så går det inte säga att "så här blir det i slutändan". Varje roast är fullständigt unik. Det är nio personer i vårt fall som ska funka tillsammans. När stämningen infinner sig så blir det magiskt, annars är det sannerligen mitt fel att jag inte lyckats skapa den stämningen bland de inblandade. Det tar jag på mig som producent.
Sedan är det en evig diskussion om vad som hamnar i rutan i slutändan. Till de som tycker att vi redigerar för hårt så kan jag meddela att vi kommer att lägga ut fullständiga roastar på SVT Play efter helgen så får de som vill se hela programmet oredigerat. Det är inte lätt att tillfredsställa alla, men jag jobbar så hårt jag kan på det.
Manusredaktionen och komikerna skriver fantastiska saker, enligt mig. Det är komiskt att vi sågas av Gossen på Aftonbladet. Mannen som älskar Robins, även jag. Det roliga är att jag anlitat båda manusförfattarna från just Robins för Grillad. Det där med konsekvens och koll är inte Gossens bord. Har aldrig och kommer nog inte bli det.
Vi har i mina ögon ett sjukt bra program ikväll med Sanna Bråding, men det kommer röra upp känslor ändå på alla håll. En del kommer fortsätta att tycka att vi är för snälla och rätt många kommer se skillnaden på första och andra programmet och säkerligen bli skogstokiga över en del skämt.
Första programmet var för snällt, om vi ser till roasting i sitt grundformat. Däremot så är det bara vi på redaktionen som har helheten att ta ansvar för och se till att så många som möjligt hittar programmet. Där tycker jag personligen att det var ett bra val till förstaprogram med Per Morberg.
Detta är inte ett försvarstal utan jag vill bara förklara en del förutsättningar för vad en roast är och hur olika det kan vara från dag till dag.