07 november 2006

Godma betyder inte alltid bra

Jag har alltid haft svårt för personer som hänvisar till sig själva som idealister, det finns något mörkt som svävar över dem och under brinner marken från de djupaste brunnarna av svavel och grepar med tre uddar. En svans kan också skönjas under den långa politikerrocken. Folk som tar sig själva på för stort allvar kvalificerar också in sig i den här genren.

I detta land finns det flera initiativ till antirasistiska projekt, nästan allt stödjs ekonomiskt på det ena eller andra sättet av staten. Jag känner till ett större projekt som står på egna ben och ni vet nog vilket. Expo.

Min glädje över att Centrum mot rasism inte kommer få fortsatt statligt bidrag är nog ingen större hemlighet. Det handlar inte heller om att jag anser att CMR har gjort många felsatsningar och att det har blivit ett för stort område för dem att hantera utan att det i grunden är fel med statlig opinionsbildning. Att de verkligen gjort massa felsatsningar och fått en stämpel som pajasorganisation är en annan sak.

Bäst är när organisationer får stå fria från staten, samma sak med forskning. Expo har i flera fall tackat blankt nej till statlig finansiering, för att vi då skulle tappa trovärdigheten. Ett projekt har dock stöttats ekonomiskt under två års tid, men var inte knutet till Expos kärnverksamhet och det gav oss därmed inte några pengar till att göra det som är Expos uppgift - att granska den organiserade rasismen.

Om Centrum mot rasism klarar av att stå på egna ben så önskar jag dem all lycka till, annars kommer jag inte sakna dem särskilt mycket.

Nu fick jag upp ögonen för ytterligare en hemsida om Sverigedemokraterna som på något vis är ett initiativ av någon uppkomling i Liberala Ungdomsförbundet. Då jag stör mig något galet på sidan så är det dags att skjuta lite skarpt mot den.

Sakfelen är många så vi tar dem i tur och ordning. Sverigedemokraternas historia

Ett 20-tal rasister och nazister ur organisationerna BSS (Bevara Sverige Svenskt) och Sverigepartiet samlas i Stockholm med uppgiften att bilda ett politiskt parti.

Källhänvisning saknas. BSS var aldrig en organisation utan en kampanj utan officiellt ledarskap eller organisationsstruktur.

Nazisten Anders Klarström får leda partiet i dess början.

Officiellt har inte partiet någon ledare första två åren, dock två talesmän där Klarström var en av dem. Källhänvisning saknas.

Sverigedemokraterna hade fram till slutet på 1990-talet nära kontakter med nazistiska och antisemitiska grupper som Nationalsocialistisk front och VAM (Vitt ariskt motstånd).

Fel, fel, fel som Brasse hade skrattat fram. Vitt Ariskt Motstånd lade ner efter att en drös av ledarna åkte in på kåken - tidigt 1990-tal. Nationell Ungdom och Svenska Motståndsrörelsen får räknas som arvtagare från mitten av 1990-talet.

1991 höll partiet ett möte i Stockholm där huvudtalare var SS-veteranen Franz Schönhuber. Även Anthony Hancock, en av världens största producenter av antisemitisk propaganda, deltog. Ett år senare besökte en delegation från Sverigedemokraterna den brittiska förintelseförnekaren David Irving i London. Delegationen eskorterades vid besöket av den nynazistiska organisationen Combat 18.

Källhänvisning saknas.

1992 bildas SD:s ungdomsförbund, som kom att ledas av en rad extrema figurer. Först ut att leda SDU var nazisten Robert Vesterlund. Han efterträddes av Jimmy Windeskog, som senare lämnade SD och gick med i Nationaldemokraterna. År 2000 tog Jimmie Åkesson över som ordförande för SDU efter att ha arbetat nära Jimmy Windeskog som vice ordförande under Windeskogs ordförandetid.

Källhänvisning saknas. Jag är dessutom mycket skeptisk till att Windeskog och Åkesson skulle arbetat särskilt nära varandra, inte särskilt mycket gemensamt om man uttrycker det milt.

Sverigedemokraterna arrangerade en rad aktiviteter i Sverige mellan 1990-1994, bland annat de s.k. Engelbrektsmarscherna och Karl XII-manifestationerna 30 november. Vid dessa aktiviteter deltog också nazister, inte sällan iförda uniformer från Hitlertyskland och hakkorssymboler.

Källhänvisning saknas. Mig veterligen bar inga uniformer från Hitlertyskland och då har jag sett sjukt många bilder från den här tiden som vi talar om. Däremot hade man stora problem med skinnskalleuniform, hakkors och massa andra symboler. Därav det kommande uniformsförbundet som infördes under Mikael Janssons tid som partiledare.

1995 tar Mikael Jansson över partiet. Partiet byter logga till en brinnande fackla, något som Sverigedemokraterna lånar från det engelska nazistpartiet National Front. Symbolen behåller partiet fram till valåret 2006. 1995 är också det år Jimmie Åkesson lockas av partiets främlingsfientliga och rasistiska politik och löser ett medlemskap i Sverigedemokraterna.

Källhänvisning saknas. Jag ställer mig också mycket tvekande till om det var här flamman kom in som officiell partisymbol, den hade använts under många år som logga på tidningar och material.

2002 lyckas partiet locka till sig moderaten och riksdagsledamoten Sten Andersson och Sjöbopartiets Sven-Olle Olsson, båda kända för att vara invandrings- och främlingsfientliga.

Källhänvisning saknas. Dock allmängiltig uppgift, så låt gå.

2004 avslöjas att den belgiske antisemiten Bernard Mengel bidragit ekonomiskt till Sverigedemokraternas valrörelse. Partiet höll inför valet 2006 ett strategimöte med det nazistiska partiet Nationaldemokraterna. Tidningen Fokus avslöjar att nazistsympatisören Lars-Erik Aldin sponsrat Sverigedemokraterna med över två miljoner kronor. Den senaste transaktionen skedde mars 2006.

Källhänvisning saknas på två punkter. Det var inte Fokus som avslöjade Lars-Erik Aldin, det gjorde Expo i boken Sverigedemokraterna från insidan.

2005 Partiet är internt splittrat och Mikael Jansson avsätts som partiledare. Ungdomsförbundets ordförande Jimmie Åkesson, som nu varit medlem i paritet i tio år, tar över.

Källhänvisning saknas.

Summering: Alla gånger det står att källhänvisning saknas så är det Expo som ska anges. Författaren kanske inte alltid är medveten om det själv, men i samtliga fall rör det sig om avslöjanden och information inhämtad av Expo. Bortsett från fallet med Bernard Mengal, jag har för mig att Expressen var före oss på den bollen - eller så var det att de fick tag på honom personligen. Alltså kan alla vara utan den här sidan eftersom grundfaktan finns publicerad av Expo sedan länge.

Initiativtagaren Majed Safaee har i en kommentar hos Johanna Nylander skrivit en kommentar till Fredrik R. Krohnman som påpekade att det inte fanns något nytt på sidan så här:

"Den info som finns på EXPOs hemsida är ganska knapphändig och dessutom så är det ganska tråkig sida..."

Just det, antirasism måste ju vara roligt. Inte allvarligt eller som ren journalistik. Det måste vara lite som hos Ung Vänster så att man kan ragga nya medlemmar till Partiet.

Knapphändig? Are you fucking kidding me? Här pratar vi om en sida med fyra texter som ska vägas mot Expo som i nuläget har runt 2000 artiklar publicerade. Det ska också sägas att vi inte lägger upp de artiklar som vi publicerar i pappersversionen av tidningen, där de stora knäcken görs. De är avsedda för de som faktiskt prenumerar på tidning, om Majed gör det vet jag inte - annars borde han göra det.

Shit va trött jag är på partierna och dess ungdomsförbund. Det mest tragiska i det här att helvete va ryggdunkar Majed säkerligen får för sitt initiativ. Att initiativet har bestått i att sno all information från Expo och sedan skrivit fel så att det inte alltid stämmer spelar väl inte så stor roll?

Frågan är om man ska skicka räkning till Liberala Ungdomsförbundet eller direkt till Majed, det är nämligen inte tillåtet att sno saker utan att ge cred eller betala för sig.

Att använda copy paste funktionen kommer aldrig att räknas som ett journalistiskt hantverk.

Återigen gås inte ideologin igenom utan allt baseras på några enstaka sakfrågor som Sverigedemokraterna har. Det är i min värld helt sinnessjukt att ett liberalt ungdomsförbund inte på ett bättre sätt kan tydliggöra skillnaderna på ett ideologiskt plan.

Min grundkritik här handlar om att, visst fint initiativ men, inte något nytt under himlen. Ingen ny information. Ingen ny liberal ståndpunkt om varför sd är ett rasistiskt parti. Det är en ickesida som inte tillför något nytt.

21 Kommentar/-er:

skrev Blogger Krohnman:

Auch, kompis. Den digitala bitchslapen ekar ända från Södermalm till mitt krypin på gärdet. Som det ska vara.

07 november, 2006 14:45  
skrev Anonymous Anonym:

Av någon anledning så tar jag väl inte riktigt åt mig av den "digitala bitchslapen".

Det som verkar vara det stora problemet är att du vill att EXPO ska uppges som källa när det kommer till det historiska. Tja, du kan ha en poäng i det, ska ta och kolla upp och fixa det på de punkter där EXPO är "urkällan".

Vad gäller korrektheten så är en del av "SDs historia" taget från bla Expressen. Så har du något emot historiebeskrivningen så får du allt ta och ringa upp Expressen. (Deras källa är förövrigt Stieg Larsson och Mikael Ekmans bok "Sverigedemokraterna: den nationella rörelsen").

Finns det saker som du fortfarande upplever som sakfel så är du hemskt välkommen att maila mig, majed.safaee(at)liberal.se.

Sen så finns det också en länk till Expo på sidan och ingenstans har jag hävdat att det är jag som "avslöjat" eller att syftet ens varit journalistiskt. Poängen är att lyfta fram deras politik.

Vad gäller "kritiken" mot Expos sida så är den sann, och nej antirasism behöver inte vara "rolig" däremot kan väl den information man vill få ut vara någorlunda lätt överskådlig. Sen så finns väl inte dessa 2000 artiklar ute på nätet?

Visst man kan kräva att alla ska penumerera på EXPO, men så funkar det inte.

Sen om du känner för att skicka någon form av räkning så är det till mig den ska :-).

Till slut, väldigt roligt att du gillade initiativet ;-)

/majed

07 november, 2006 17:56  
skrev Blogger Johannes:

Hahaha. Det där var det roligaste jag läst idag :) För övrigt håller jag med dig om att det var på tiden att man drog in pengarna från CMR. Snacka om att ha slängt pengarna i en bottenlös brunn..

07 november, 2006 20:31  
skrev Anonymous Thomas:

Fan vad sjukt bra gjort Slätt, har sett sidan och kan även hålla med Funebo om att den ser ut som något AFA Norrköping producerat.

07 november, 2006 21:32  
skrev Anonymous Anonym:

Skicka räkning? Snälla kan inte Expo göra det? "EXPO kräver ersättning från antirasister. Vi skrev SDs historia först".. Förresten om det är någon som borde ha copyright och ensamrätt till SDs historia så är det väl SD, eller?

08 november, 2006 00:59  
skrev Blogger Jimmy S. Windeskog:

Nu vill SLätt ha betalt för att han ljuger också!
Vilken unik syn på idealism eXpopojkarna dras med.

08 november, 2006 11:37  
skrev Anonymous Anonym:

Jag läste bildtextrna till några av dina foton.

"Vita baren på Spyan efter fest hos Marléne sommaren 2006."

Berätta mer! Not!

08 november, 2006 11:56  
skrev Anonymous Anonym:

Jag undrar över en sak. Vad har du för grund att säga att Jimmy Windeskog och Jimmie Åkesson inte arbetade ihop. Det var ju Windeskog som lyfte fram Åkesson och ville ha honom nära sig i SDU för att han såg att det fanns potensial i Blekingesonen. Åkesson försöker ju i efterhand skriva om historien och menar att Windeskog inte alls hade inflytande på honom. Mattias Karlsson har även kallat Windeskog för "sin främsta förebild inom SD".

08 november, 2006 13:10  
skrev Anonymous Anonym:

Var det inte en SD politiker som strutsade runt i Naziuniform under ett av deras möten i mitten av 90-talet? Har för mig att jag sett en bild på det...

08 november, 2006 18:21  
skrev Anonymous Anonym:

Slätt, jag skulle bli mycket tacksam om du har några tips om man vill läsa på om sd, bla hur det uppstod.

08 november, 2006 20:06  
skrev Anonymous Anonym:

"Slätt, jag skulle bli mycket tacksam om du har några tips om man vill läsa på om sd, bla hur det uppstod."

Införskaffa Sverigedemokraterna - den nationella rörelsen av Stieg Larsson & Mikael Ekman...

09 november, 2006 00:57  
skrev Anonymous grr:

Rickard Slätt efterlyser en genomgång/analys av Sverigedemokraternas ideologi från dem han hackar på. Det har jag försökt få Expo att göra ett jävla bra tag utan att få något gensvar. Expo är mer intresserade av att publicera notiser om arresterade nazistledare än att ta tag i problem som SD, verkar det som.

09 november, 2006 01:17  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

tjohej, varit borta på jobb ett par dagar och får ta kommentarerna så här en och en...

Majed:
Min grundkritik har inte alls att göra med att jag anser att Expo ska anges som källa, eller Expressen för den delen. Kritiken består i att sidan inte tillför något nytt alls. Varken nyhetsmässigt och kanske framför allt inte ideologiskt. Hade varit sjukt intressant att se en diskurs gällande den ideologiska delen utifrån Liberala Ungdomsförbundet som ändå står bakom sidan.


2 000 artiklar finns på www.expo.se och ska du sedan lägga till det som skrivits i pappersupplagan så förstår du att det blir bra många fler. Men just på nätet har vi 2 000 artiklar publicerade så det där med "knapphändig" stämmer väl, ja sådär milt uttryckt...
Jag tror att du förstår att det var ironi i sista delen, gällande betalningen även om det inte är ok med journalistisk måttstock.

Johannes: Ja, herregud visst var det på tiden. Det var ett dödsdömt projekt från början som jag är glad att Expo höll sig borta ifrån. Visst hade det kunnat bli ok, men grundsatsen står ju kvar - det är bättre att stå fri från staten om man ska bilda opinion.

Thomas: Ja, jag har väl inte gjort mer än reagerat och det anser jag vara min lilla uppgift här i livet :)

Anonymous 1: Ja, hade bara inte SD ljugit/döljt sin historia så hade vi ju inte behövt gräva i historien. Av någon anledning ville de inte stoltsera särskilt mycket med den historien, kanske inte så konstigt i och för sig...

Jimmy: Du har verkligen inte sinne för det där med satir/ironi verkar det som. Nej, jag vill inte ha betalt för mer än det jag personligen gör/skriver, sedan tillhör det god publicistisk sed att ge cred när det är någon annan som kommit med ett avslöjande först. Inget konstigt med det alls.

Anonymous 2: Jaha. Och med det vill du ha sagt? Hoppa vidare till en blogg som passar dig istället.

Anonymous 3: Jag säger inte att Windeskog inte haft ett samarbete med Åkesson - bara att det inte verkat haft någon större effekt på sonen från Listerlandet. Ingen skulle säga att Windeskog och Åkesson står särskilt nära varandra direkt - sedan är det mycket möjligt att Åkesson spelade ett spel men det är en annan sak.

Anonymous 4: Inte som jag känner till. Har inte sett någon direkt sådan bild, och även om det förekommit så var det inte den "uniformen" som var gängse i leden inom Sverigedemokraterna tidigt 1990-tal.

Anonymous 5: Läs ALLT! Jag skulle kunna säga: Köp Sverigedemokraterna - den nationella rörelsen och Sverigedemokraterna från insidan, men så enkelt tycker jag inte att det ska vara. Jag tycker att man ska ta in information från alla håll, även från SD. Sedan får man bilda sig en uppfattning om partiet utifrån den mängden information som man förkovrat sig i.

grr: Läser du verkligen tidningen, eller bara högerspalten på hemsidan? Skillnad på papper och nätet, det trodde jag var en självklarhet. Tjacka en prenumeration eller skicka mig adress så ska jag nog kunna bjuda på ett gratisexemplar så kan du återkomma efter det. Naturligtvis håller vi de stora knäcken till pappersupplagan som ger oss några slantar tillbaka istället för att lägga ut allt på hemsidan.


Jag tror att jag fick med alla svaren nu. Har ni fler frågor så kör på. Trist bara att alla med lite intressanta frågor gömmer sig bakom "Anonymous". Vet man vem det är så vet man vilken nivå man kan lägga snacket på, nu blir det lite som att skjuta i mörket (som Billy Idol en gång i tiden sjöng.)

10 november, 2006 10:58  
skrev Anonymous Anonym:

En fråga bara, hur kommer man åt dem 2000 artiklarna om SD? Jag hittar ett fåtal och en del är från -96 eller -97. De flesta handlar också om Sverigedemokater som åkt fast för diverse saker, hittar 1-2 artiklar med djupare innehåll.. Har du en länk till resten? Tacksam för svar...

10 november, 2006 16:53  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Anonymous: Nej, inte 2000 artiklar om sverigedemokraterna utan totalt finns det 2000 artiklar på hemsidan. Det är bara att söka, en del går att bläddra sig fram till också men långt ifrån allt. Bästa är att söka på det man vill läsa om så ska du se att du hittar en massa. De tyngre artiklarna finns inte utlagda utan då får man köpa tidningen, men det finns en hel drös på sidan som sagt.

11 november, 2006 21:23  
skrev Blogger Jimmy S. Windeskog:

SLätt:
SKall du använda satir över att du inte vill ha betalt för samma sak som du felaktigt påstår gång på gång och själv sällan producerar så skulle det kunna göras mer tydligt om denna "satir" skiljde sig mot din övriga yrkesmoral.

Jag är sedan rörd över att du numera är så insatt om mina personliga relationer med SDare än människor som faktiskt känner till och /eller bevittnat dessa. Men det är skönt att se att Expo alltid Expo!

12 november, 2006 21:03  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Jimmy: Det jag menade med att "vem ska jag skicka räkningen till" var givetvis underförstått, vem ska Expo skicka räkningen till. Jag kan givetvis inte ta betalt för allt tidningen skrivit och är inte särskilt intresserad heller av det. Jag klarar mig fine och skriver gratis åt Expo, när jag hinner. Allt jag skrivit åt tidningen är undertecknat med mitt namn så har man årgångarna 2002 och framåt så är det bara att läsa innantill vad det är som jag skrivit och inte skrivit.

Åh, min arbetsmoral?! Please tell me more. Jag vet ingenting om den verkar det som. Men berätta gärna för mig och alla här hur den ser ut och gärna detaljer kring specifika exempel.

Gällande dina personliga relationer kan jag tänka mig att jag vet mer än allmänläsaren, men inte särskilt mycket och det var inte heller det som jag baserade mina tankegångar på gällande ditt och Åkessons relation. Det var en strikt bedömning av era politiska inriktningar, som skiljer sig lite (för den som inte läser text i ironi, läs det som jävligt mycket).

13 november, 2006 09:02  
skrev Blogger Jimmy S. Windeskog:

Jo, ni på Expo har ju en egen definition om vad "arbeta ideellt" är för något. Likaså använder ni nu samma rymliga samvete och nyspråkoligi när ni menar att jag kommer ur Vit Makt-möjlön men inte kan eller vill förklara vad ni menar med det.

Världen förändras alltid, men inte moralen hos er - skönt att det finns något som man kan lita på!

21 november, 2006 20:50  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Jimmy: Ideellt betyder att man arbetar utan egen vinning. Det är omöjligt att driva en stiftelse fullständigt ideellt, men den absoluta merparten arbetar gratis. Jag gör det numera igen, gratis som i att inte få betalt. Att det ska vara så svårt att förstå.

Måste man förklara sådant här, men tydligen. Har JAG skrivit att du kommer ur vit makt-miljön HÄR på bloggen? I så fall, var? Om inte, maila till den som skrivit aktuell artikel och be om en förklaring.

plus, sluta använd "ord" som nyspråkoligi, det ser bara dumt ut. Skriv hellre om så att det bara blir nyspråk, då finns det i alla fall en möjlighet att läsa det utan att undra över språkfärdigheterna.

Fp hade kanske rätt, språktest till alla!

Dessutom trodde jag inte du ville att världen skulle förändras. Jag själv omfamnar förändringen, globaliseringen och liberalismen - alla ska med, eller? (Ja, medvetet skämt det sista)

22 november, 2006 09:17  
skrev Blogger Jimmy S. Windeskog:

Kul och underhållande att läsa om en Expoföreträdare tala om att det skulle vara "svårt att förstå". Lika roligt som detta med den egna formen av idealism.

Att du sedan inte ens orkar försvara den tidning du arbetar för är ju talande, men jag förstår dig givetvis. Det får ju finnas en gräns för självförnedringen ibland.

Sedan är det ju smickrande att du vill att jag skall lägga ner mer tid på mina inläögg här, nu är du dock inte så prioriterad för mig.

22 november, 2006 11:39  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Eftersom jag har ett jobb på Strix så lägger jag tiden här på att just arbeta för Strix. Söker du svar från Expo så är det bäst att söka sig till rätt kanal, det vill säga e-post eller telefon till redaktionen. Jag arbetar inte där heltid och har inte heller tid att göra det. Så, ring eller maila de som sitter på kontoret helt enkelt. Jag vet inte ens vilken artikel du pratar om.

22 november, 2006 11:44  

Skicka en kommentar

<< Hem

Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com Media och Journalistik bloggar Film & TV bloggar Blogg