08 augusti 2006

Så jävla data


Så här data var det igår när Piratbyrån hade fest. Det var ett ganska stort sällskap som samlades på Underbara bar på Södermalm för allehanda festligheter. En kille som lirade, ja lirade, på någon form av spelkonsoll. Det var obskyr lovely konst i sann data-anda och väldigt mycket öl. Församlingen omfattade bland annat Rasmus, Jonathan, Roddan, Jonna och Aaron.

Oscar Swartz plåtade och ja det stämmer. Säger någon Bodström så svartnar det lätt för ögonen på mig.

I dag har jag haft en löjligt hektisk dag. Den här texten skrevs igår och finns i dagens tidning. Rubriken "Professorn på ärten" ska jag inte ta äran för, det var PM som dunkade fram den. En lysande stjärna här på redaktionen gällande rubbarna.

Sedan var det bilresa till Västerås och Eskilstuna för att följa Göran Perssons första miniturné. Ingen plats fanns i partibussen så jag satt och käkade mat från Subway och förföljde presskåren i en svart Saab. Sedan hoppade jag över sista stoppet på statsministerns resa som var Örebro för att hinna hem till Radiohuset och Studio Ett. Lyssna på senaste 17-timmen så inleder vi timmen där, jag och Lars Ohly + bra reportage från helgens antikrigsdemonstration i Stockholm.

Vi diskuterade de märkliga element som deltar i antikrigsdemonstrationerna. Tasso Stafilidis (v) och Göran Greider (dalademokraten) kan i detta fallet funka som vakthundar, underbart att se kritik komma från deras egna led. Annars hade den tyvärr aldrig tagits på allvar, då hade det viftats bort med att det är politiska motståndare som tar varje chans till att slugga. Rasmus skrev så bra igår i tidningen också. Läs här på Sidan fyra.

Nu ska jag hem och vila. Jag behöver vila.

Dagens glädjemeddelande på mobilen från Vi säger så-pojken:
Fan du DOMINERAR ju sidan 2!

Ok, inte få hybris. Inte. Få. Hybris. Nej, det är ingen risk men det är kul att bli uppskattad. Den som säger något annat ljuger,
punkt.

Tillägg: Förstår ni hur dåligt ställt det är med kvinnor i piratrörelsen? Och nu var det ändå fest. När det vankades efterfest på Långholmen var det enbart män, då tog jag taxi hem till sängen. Men annars en helt ok tillställning och trevligt folk. Många förundrades över att man kan arbeta på Strix eller Expressen för den delen och vara vettig. Humor kallar vi det. Missionen går vidare. Varje man och kvinna ska nås.

15 Kommentar/-er:

skrev Blogger jason:

Yeah Right! Skall verkligen ett gäng tv-spels töntar och fildelar geeks ifrågasätta om det finns vettiga människor som jobbar med journalistik och tv-media? De borde stänga av modemet, kliva ut ur lan-hallen och försöka tampas med sju kick-ass brudar. Då skulle inte Laura Croft verka så häftig längre. ;)

Vi skall se till att du kommer med på slutfesten, för det antar jag att du vill!?

Producenten på Ärtan.

08 augusti, 2006 21:53  
skrev Blogger Elin:

Jag spär på din hybris med ännu en applåd.
Applåder!!
Och glöm för sjutton gubbar inte att holla när du vill ha öl, typ snart.
Annars tvingar jag ut dig medelst våld.

08 augusti, 2006 21:56  
skrev Blogger jason:

Och Du! Jag garvade gôtt när jag äntligen fick min tidning idag.

08 augusti, 2006 22:16  
skrev Anonymous Kristen A.:

Vad jag inte förstår med hela anti-hizbollah rörelsen är varför de verkar köra olika regler för hizbolla jämfört med Israel.

Vad gör Hizbollah som inte Israel har gjort - fast tio gånger värre?

Jag är inte för Hizbollah på långa vägar, men det ter sig mer och mer som ett hyckleri att Hizbollah (och liknande rörelser) anklagas för att vilja "wipe Israel off the map", medan man inte skriker lika högt när Israel med sin militär gör sina räder i Palestina, Libanon (även innan de senaste veckornas krig), osv.

Hizbollah bildades i samma veva som Israel ockuperade Libanon. De bildades av en anledning. Deras metoder är långt ifrån rena och beundransvärda - oskyldiga får sätta livet till dagligen pga dem. MEN... på vilket sätt tycker du man ska kämpa mot en ockupation? Hur hade du ställt dit till en främmande makt om de ockuperat ditt land?

Visst, det är skrämmande att vissa i Hizbollah vill utrota Israel (inte judar som folk, utan staten Israel som de ser som en ockupationsmakt). Självklart. Men är det verkligen det allt handlar om?

I ett TV-tal för några månader sedan sa Irans president (orkar inte kolla upp hur man stavar till hans namn) att de vill bli lämnade ifred - MEN om någon försöker invardera Iran, så kommer de att slå ifrån med allt de har. Detta misstolkades - västvärlden rapporterade bara om att de vill slåss, inte varför.

Samma sak med Hizbollah. De vill inte få bort Israel pga att de är onda nazister som går i Hitlers fotspår. De reagerar på ett sätt som fattiga människor reagerar på när de ser sina hem och familjer förstöras.

Skriver du någonsin också om andra sidan, om Palestinier som lever under daglig terror från Israel? Eller har jag bara råkat läsa artiklar som handlar om hur synd det är om Israelerna?

(ber om ursäkt för det något röriga inlägget... har varit en ganska rörig dag..)

08 augusti, 2006 23:42  
skrev Anonymous Magnus:

Redan innan jag klickade på länken i din text visste jag att rubriken "Professorn på ärten" från Expressens ledarida skulle handla om Masoud Kamali. Det är inbtressant att fråga sig varför just han har fått så mycket snipigheter från s k liberala skribenter; han sätter faktiskt fingret på faktorer som effektivt håller kunniga och kreativa invandrare utanför, och som alltid silas bort i snacket svenskar emellan: en inställning att 2svenskt är ändå bäst", en ovilja att ta reda på vad utländska examina är värda när de inte kommer från Oxford eller Ivy League, en främlingsfientlighet som maskerar sig som "försiktighet" ochg tar skydd bakom snacket om att "om du anställer någon och han sen degar, så kostar det alltid en miljon att bli av med honom.

En stabbig och trög bryråkrati som aldrig varit van att släppa in människor utifrån på deras egan villkor, utan placerar dem i fasta lådor. Allt det här skulle den svenska borgerlighetn kunna göra till sina valfrågor, men det gör man inte, eftersom det bryter den fixering på "Sänka skatterna, SÄNKA SKATTERNA för helvete!" som de flesta gamla LUF-are och MUF-are har med sig. Det är mycket enklare att släppa fram Mauricio Rojas fåniga populism, och smeka rasismen medhårs.

Fast nu tror jag inte Kamali behöver något medhåll från er, han spelar helt enkelt på en annan plan än Expressen, Stockholms mest oreflekterat islamofoba dagstidning.

09 augusti, 2006 02:16  
skrev Blogger sakine:

Skitbra text Slätt.

Magnus, Kamali & Rojas är inte så olika när det väl kommer till kritan. Kollektivister. Osmidiga kollektivister.

09 augusti, 2006 06:28  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Jason: Hell yeah att jag vill komma på festen! Jag ska bli den nya Ekman på Insider så jag måste öva tror jag. Och alla dessa som tror att de vet något om tv-produktion - man orkar knappt men man får förklara lite lugnt så ändrar sig alla, typ. Saknar er hårt ska ni veta. Säg hej till alla!

Elin: I know. Bara jävligt trött på att vara trött jämnt på dagarna. Till helgen är det fotboll så då är jag på för alkohol igen. Tack förresten.

kristen: Läs på igen om Hizbollah och Nasrallah. De vill visst att varje jude ska förintas. Läs min ledare från förra veckan. Lyssna på P1 Studio Ett i förra veckan. Läs Mats Larsson i vår tidning och få lite perspektiv. Måste jag nämna att jag inte är pro någon sida i kriget. Men jag skriver mestadels om den inhemska situationen och här springer inte israeler eller judar runt och hoppas att Israel ska bomba civila. Det gör antikrigsdemonstrationerna till Libanons försvar. Lösningen har funnits hela tiden, en stark - jävligt stark - libanesisk regering som hade kunnat hålla räfst mot Hizbollah. Då hade Israel sluppit det. Och vi ska inte ens börja prata om tandlösa FN som låtit Hizbolla bygga upp sin armé under näsan på dem.

Magnus:
Enligt Kamali är allt strukturers fel. ALLT. Någon syn på individen som en drivande kraft finns inte i någon av de utredningar jag läst. Enligt Kamali är problemet att det finns en majoritetskultur. Fine. Men den majoritetskultur som han hävdar finns, finns inte. Majoritetskultur lever i en ständig förändring i takt med att fler flyttar in i landet. Det är inte kulturen som håller folk utanför arbetsmarknaden, det är arbetsmarknaden och dess stela system. Kan svära att inte ett ord kommer nämnas om detta när slutbetänkandet lämnas över 17/8 till regeringen.

Saki: love! snuttegull pulleplutt och sådant.

09 augusti, 2006 11:13  
skrev Anonymous Magnus:

Rickard: Forskare kan välja att jobba med olika metodplan, att masoud Kamali skriver en hel del om strukturer och "konflikter om förståelse" betyder nog inte att han ser individen som fastgjuten i grupperna män/kvinnor, svartmuskiga invandrare/svenskar, unga/gamla, bara att han ser att det spelar roll var man befinner sig. Många som kommit från (till exempel) Mellanöstern har erfarenhet av att vardagen blir en kamp mot en mängd schabloner: så fort de träffar någon svensk från en annan del av stan och säger att de är från Iran eller Egypten smyger sig misstänksamheten och de oroade, sneda blickarna in kring samtalet: hjälp, är det en sån där mullaman som sitter här vid bordet? Kan man skämta med honom förresten, måste pröva litet senare...

Svenskar ser sällan den egna kulturen och livsstilen just som kultur (bland flera möjliga, och med tusen olika varuianter, men med vissa grundmönster), den uppfattas bara som "att vara hederlig och svensk, snäll och rationell karl med vinkelhaken i handen och en sommarstuga på landet". I det där finns ett arv från den tid när alla som syntes var blonda linluggar, men ska man släppa in människor från andra håll räcker det inte med att utbyta matrecept, se till att det finns cd med Gypsy Kings och Aster Aweke i skivaffären och skicka folk på inskolningskurs i "hur man uppför ig som en svensk, äter sill och potatis och skålar i snaps på Midsommar etc", det är också bra om deras sätt att leva och tänka får finnas här (och med det menas givetvis inte att "invandrare" ska ha rätt att t ex följa egna sharialagar eller sälja egen ganja).

F ö har Kamali alldeles rätt i att det drivs en kampanj mot honom från borgerliga ledarskribenter, den flammade upp i samband med att utredningen ändrade kurs och flera personer hoppade v och har pågått sen dess. Sånt händer kring utredningar, men ni ska ha klart för er att sossarna har *ännu* svårare att hantera en del av de frågor som han väckt: det är ju deras bygge som framstår som saggigt i hans scanning.

09 augusti, 2006 11:54  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Magnus: har du läst något av kamali? Jag är en stor intressent gällande försvenskning och majoritetskulturer. Läser gärna Billy Ehn, Jonas Frykman och Orvar Löfgren eller Benedict Anderson elelr Thomas Hylland Eriksen men Kamalis teorier övergår mitt förstånd.

09 augusti, 2006 12:16  
skrev Anonymous Kristen A.:

Det är skillnad på att vilja förinta staten Israel och att vilja förinta judarna som folkgrupp. Staten Israel har gjort sig skyldig till en hel del terror, vi kallar det inte terror eftersom det är "riktiga soldater" sponsrade av "riktiga stater" (som USA), som slåss med "riktiga vapen" - direktimporterade från USA, Sverige, osv. När Israel släpper en bomb över civila, t ex ett sjukhus, heter det "Hizbollah gömde vapen och mänskliga sköldar på sjukhuset, det är deras fel". När Hizbollah elller liknande organisationer bombar ett sjukhus handlar det uteslutande om att Hizbollah är onda, de är terrorister, de hatar judar och de är ute efter att specifikt mörda civila.

Denna bild känns fel. Det känns som att Israel hittills har vunnit det mediakrig som har pågått en längre tid - och jag tycker i vissa fall att även svenska skribenter bidrar till denna bild.

Hizbollah bildades som en reaktion mot Israels ockupation av Libanon. Även en pacifist tycker jag bode kunna se perspektivet att endast om Israel förintas kommer länder som Libanon inte att leva under ett ständigt ockupationshot. Jag säger inte att jag håller med i detta, dock kan jag någonstans förstå varför en organisation som Hizbollah bildas.

Du säger att lösningen är en stark libanesisk regering som kan hålla räfs mot Hizbollah. Tror du att en stark libanesisk regering överhuvudtaget hade överlevt utan godkännande från USA? Tror du att en libanesisk regering hade setts som en stark stat, eller som en totalitär regim a la Iran och och Irak innan det blev sönderbombat till sk demokrati? Vad hade hänt om Hizbollah vann ett libanesiskt val och blev den starka staten du efterlyser?

Och varför är FN svagt när de inte stoppar Hizbollah från att bygga upp sin armè, men de kallas inte för svaga när de tillåter Israel att bygga upp sin vapenarsenal till en av de största i världen och samtidigt använder den mot den palestinska civilbefolkningen (med sin starka armè).

Efter att ha läst en del du och liknande skribenter skrivit så känns det som att det finns ett utbrett hyckleri där man till varje pris måste förinta en muslimsk organisation som förespråkar terror - och samtidigt ser man på när en judisk stat gör samma sak. Då är de inte terrorister, utan de bara försvarar sig.

Till sist håller jag inte med när du säger ".. här springer inte israeler eller judar runt och hoppas att Israel ska bomba civila." För det första tycker jag du här har grundligt fel. (Läser man journalister som går i t ex Pilgers fotspår, tror jag itne heller de skulle hålla med dig). För det andra är det ju precis det de gör - de bombar ju civila och har gjort det i årtionden. De gör det med befolkningen som stöd - de har röstat fram dessa politiker och dessa förslag. Ifall de nu inte förespråkar bombning av civila, vem ska då hållas ansvarig för att de gjort precis det i årtionden?

Hur som helst, inlägget blev för lång igen. Vill egentligen bara säga att jag tror många skribenter missförstår den radikala vänstern i Sverige. Tillhör själv ej dessa grupper men tycker de misstolkas i media.

09 augusti, 2006 19:28  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

Kristen: Extremt kort synpunkt och fråga. Har Nasrallah inte sagt följande:

"Det är bra om alla judar samlas i staten Israel. Då behöver vi inte jaga dem över hela världen för att ha ihjäl dem."

Det är inte ordagrant, men närapå. Orkar inte leta upp allt. DESSUTOM: Hur stor del av vänsterrörelsen stödjer Hizbollah? Gör den så kallade frihetliga vänstern det? Enligt vad jag läser finns det åtskilliga utomparlamentariska grupper som anser att Hizbollah är rasistiskt pack och inget annat som vänstern borde isolera.

10 augusti, 2006 11:28  
skrev Anonymous Kristen A.:

Ett flertal västeuropeiska ledare har även sagt "If youre not with us, youre with the terrorists". Det sa t ex Bush. Dock dömer jag inte hela det republikanska partiet utifrån vad ledaren sa.

Jag är säker på att Hizbolla folk har sagt det du citerade, de har säkert sagt värre saker. De har också byggt upp skyddsnät för flyktingar vars liv raserats av israeliska räder de senaste årtiondena.

Därför tror jag att hela Hizbollah diskussionen är mer problematisk än "de hatar judar och vill utrota dem, precis som nazisterna ville uunder 40t".

Jag tror en stor del av vänstern i Sverige står bakom Hizbollahs idèer om att Israel är en ockupationsmakt och att folk i området får lida för det - och att det måste bli ett slut på detta. T ex genom att väst slutar bygga upp israels vapenarsenal till ett av de starkare i världen.

Tycker om att läsa det du skriver, håller med om en del. Dock tycker jag att du är ensidig utan helhetsperspektiv i just den här frågan.

10 augusti, 2006 19:29  
skrev Blogger Redaktör Slätt:

kristen:

Nu får du ta och läsa på om vad Hizbollah vill och vad organisationen har för mål med sin verksamhet. Har du någon aning om att det är een organisation som bedriver krig via ombud, som Rasmus skriver?

Hizbollah har som mål att det inte ska finnas några judar kvar. Punkt. Att det av vissa ses som en så kallad social rörelse är inget annat än skitsnack och det har den mest extrema delen av vänstern förstått. Den så kallade intellektuella vänstern står på andra sidan och jag må hända inte vara en fan av AFA men ibland tycker man att de borde agera som självsanerare i den egna rörelsen. Jag tror inte på en fred så länge Hizbollah finns med i diskussionen. Jag tror samtidigt inte på att vi ser en lösning så länge Israels talesmän ser ALLA som finns i södra Libanon som terrorister. Frågan är komplicerad och kommer inte att lösas på kort sikt.

MEN Hizbollahs antisemitism kommer inte lösa någonting i MÖ. Den som tror att Hizbollah har stöd av stora delar av vänsterrörelsen tror fel. Tack och lov. Lyssna på Tasso Stafilidis, lyssna på Göran Greider. Inte förrän symboliken gentemot Hizbollah rensas bort kommer inte jag delta i någon antikrigsdemonstration, men gör det otroligt gärna efter det rensats bort.

Så länge idioter sjunger bedjande om raketartilleri mot Haifa och Tel Aviv så vägrar jag ta rörelsen på allvar. Oavsett om det är en minoritet eller inte.

10 augusti, 2006 19:52  
skrev Anonymous Kristen:

Pilger och Chomsky- tillhör även dessa din litteraturlista?

har ett par kommentarer till det du skrev men har bråttom - kan dock inte låta bli att frågta om inte Tel Aviv sjunger samma sak om Libanon. Krossa allt motstånd, oavsett hur många civila offfer som krävs.

10 augusti, 2006 20:15  
skrev Anonymous kristen:

Okej, för och sammanfatta varför jag anser att du är ensidig i just den här specifika frågan:

Så här står det i Talmud:

According to Jewish thought, there are two classes of
people in society; the Jew and the non-Jew. The Jews are called human beings, but the non-Jews
are not humans. They are beasts."
Talmud: Baba mezia, 114b

Sen går den vidare och beskriver exakt hur smutsiga non-jews är.

Till min point: fortfarande finns en hel del ledare (både politiska och religiösa) som förespråkar dessa tankesätt. De säger t ex att dödar man en palestinier är det inte värre än att döda en hund. Och bl a därför är israels land-grabs berättigade.

Varför dömer du inte dessa uttlanden likadant som du dömer det vissa säger inom Hizbollah? Förmodligen eftersom dessa tanker hör till en extremists tankar. Bara för att vissa judiska ledare uttalar sig rasistiskt betyder inte att alla judar är rasister.

Varför dömer du då Hizbollah utifrån vad vissa ledare säger? Och glömmer att i samma andetag förklara varför det egentligen var Hizbollah uppstod.

Vad exakt är skillnaden mellan det ena rasistiska uttalandet, mot det andra rasistiska uttalandet?

11 augusti, 2006 02:22  

Skicka en kommentar

<< Hem

Creeper Bloggtoppen.se BlogRankers.com Media och Journalistik bloggar Film & TV bloggar Blogg